Rasulullah (s.a.s.) buyurdu: " Doğrusu güçlü mümin, zayıf mü'minden daha hayırlı ve Allah'a daha sevimlidir." (Müslim, Kader 34)

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Squat

Bir çok hocaya göre var olan en önemli idmanıdır. Hatta geçmiş günlerin ünlü hocası Alan Calvert dedi ki, şayet birisi bana gelse ve dese haftada sadece 3 saat antrenmana ayarlıyabilirim onda derim ki iki saat Squat ve Deadlift yap, bir saat ise üst vücut için çeşitli egsersizler yap.

Squat bacaklar, özellikle uyluklar, ve beli çalıştırıyor. Bunun yanında solum sistemi de oldukça etkiliyor ve kalb için de çok faydalı bir eğitimdir. Temiz teknik ile yapılınca tüm vücut için iyi bir idmandır. Ve temiz teknik ile yapılınca yaralamak mümkün değildir.


Üsteki resimde gösterildiği şekilde bacaklar açılır. Yani ayaklar omuz genişliğinde açılmış. Parmaklar ve dizler hafifçe dışa doğru yönelliktir.

Şayet Squatlarını Power Rack'ta yapacaksan, ki ben bunu çok şiddetli bir şekilde öneriyorum, iğnelerini o şekilde ayarla ki dizlerini bükerek bar'ın altına girebiliyorsun. Emniyet iğnelerini de Squata ulaşacağın en alt posizyona yerleştir. Şayet Squatlarını Squat Stand'dan yapacaksan o şekilde bir askıya koy ki yinede dizlerini hafifçe bükmen gerekiyor.

Şimdi barbell omuzların üzerine yerleştirilir. Her ayağın ile bir adım geriye yürü. Bu konumda nefes alınarak, vücut öne eğilmeden, yere doğru, çömelme yapılır.



Üsteki resim çok güzel gösteriyor ki çömülmede oldukça aşağa gidilir. En az üst bacaklar ve yer arasında 90 derece bir açı oluşacak. Fakat daha fazla çömülmek ne dedikleri gibi zararlıdır nede faydasızdır. Bilakis bacakları çok daha etkili bir şekilde çalıştırılıyor. Kendin deneyebilirsin; bir sandalyede otur ve kalk. Şimdi bir taburenin üzerinde otur ve kalk. Hangisi daha zor idi?

Nefes vererek tekrar dik konuma, başlangıç durumuna dönülür. Dikkat edilmesi gereken husus, vücut sürekli dik kalmalı. Kesinlikle öne doğru eğilmemelisin. Belini yuvarlak yapmamalısın!



Bu resimde Squattaki değişik stadyumları görebilirsin. Dikkat et, bel tüm hareket esnasında dümdüzdür.

Ayrıca tam bir konsantrasyon ile hareketi devam ettirmek çok önemlidir.

Bu filmde Squat'ın nasıl yapılacağını görebilirsin:




Unutma Arnold bile Squat yapmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder