Rasulullah (s.a.s.) buyurdu: " Doğrusu güçlü mümin, zayıf mü'minden daha hayırlı ve Allah'a daha sevimlidir." (Müslim, Kader 34)

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Deadlift

Squat ile birlikte en etkili harekettir. Deadlifti yapamadan yaşamanın faydası yoktur diyen ünlü Strongman Jon Pall Sigmarsson kadar ilere gitmek istemiyorum, fakat gerçekten Deadlift gerçekten çok önemli bir egsersizdir.

Geçmiş günlerin meşhur güç spor hocası Alan Calvert şöyle dedi: 'Bir adamın güçün temeli beldeki güçüdür.' Ve devamlı dedi: 'Bir adam güzel kollara sahip olabilir, ve iyi bacakları da olabilir, fakat belde ve belin aşağı bölümünde zayıf ise hiçbir zaman güçlü bir adam olarak adlandırılmaz.'

Bel ve aşağı beli geliştiren en iyi hareket ise Deadlift'tir.

Deadlift ile ilgili değişik değişik söylentiler vardır ve bu söylentilerin arasında en yaygını ağır yük ile yapıldı mı beli incitebilir. Yanlış veya kötü teknik ile yapılırsa bu doğrudur. Zaten yanlış veya kötü yapılan teknik ile hemen hemen her şey hasar getiriyor. Hatta eğri yatsan bile boyun tutulur.

Fakat doğru ve temiz bir teknik ile yapıldı mı, Deadlift kesinlikle hiçbir şekilde zarar vermez.

Deadlift kompeks, yani bir çok parçadan oluşan, bir harekettir. Deadlift'in değişik şekilleri vardır, mesela Sumo Deadlift, Romanian Deadlift, Stiff legged Deadlift, vs. Ben normal yada bend legged Deadlift'i anlatacağım.

Bar, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, bir el üst, bir el alt tutuşla, omuz genişliği kadar bir açıklıkla kavranır.





Dizler hafifçe kırık pozisyonda kavranan ağırlık vücut tam dik oluncaya kadar nefes vermek suretiyle kontrollü ve yavaşça kaldırılır ve nefes alınarak tekrar başlangıç durumuna dönülür.



Bel tüm hareket sırasında dümdüz kalacak, bu çok önemlidir ve sakın unutulmamalıdır. Başlangıçta omuz direk bar'ın üzerinde olursa, aşağıdaki en soldaki resimteki gibi, hareket çok daha kolay ve dolayısıyla daha faydalı olur. Yükü tam kaldırıncaya kadar omuzun bu pozisyonu muhafaza etmeye çalış.




Bar baldır kemiğe değmelidir ve tüm hareket esnasında vücutla temadta olmalıdır. Bunu sağlayabilirsen bar'ı daha dengeli bir şekilde tutmuş olursun.


Bu filme, özellikle ısınma harektelerde, Deadlift'in tekniği görebilirsin. Dikkat et başlangıçta baldır kemik ile bar arasında hiç mesafe yoktur. Tüm hareket esnasında bar vücut ile temastadır. Bel sürekli dümdüzdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder