Rasulullah (s.a.s.) buyurdu: " Doğrusu güçlü mümin, zayıf mü'minden daha hayırlı ve Allah'a daha sevimlidir." (Müslim, Kader 34)

15 Haziran 2011 Çarşamba

Jimnastik

Jimnastik ile kast egzersiz yapmak için sadece vücut ve vücutun ağırlığını kullanmak. Jimnastiğin binbir çeşiti vardır ve ısınma için ideal bir idmandır. Özellikle spora yeni başlayanlar için.

Jimnastiğin avantajları çoktur, örneğin tüm vücutu çalıştırıyor, hiç bir eşyaya gerektirmiyor, herkes yapabilir, yaş, cinsiyet, ağırlık, performans durumu hiç bir rol oynamıyor.

Jimnastik hakkında bir kaç genel bilgiler şöyledir:
Daima yavaş başla! Jimnastik çok basit göründüğü için bir çok kişiyi hızlı başlamaya sevkediyor. Buda ya yorgunluk yada yaraları meydana getiriyor. Unutma ki jimnastik sadece ısınma için yapıyorsun, rekor kurmak için değil.

Az da olsa, doğru yap! Bir egzersizden çok yapim derken, fazla tekrar yapim derken egzersizin yapış şeklini yanlış yapabilirsin. Bu hataya düşmemek için az ama öz yap. Daima egzersiz yapılış şeklini kontrol et ve doğru yapmaya çalış. Tekrarların çok olmazsa da önemli değil. Önemli olan doğru yapmandır.

Jimnastik ile ısınma için bir örnek yöntemi

Bir sandalyenin önünde dur. Sağ ayağı sandalyeye kaldır, sonra tekrar indir. Bunu 12 kere tekrarla.
Şimdi sol ayağını sandalyeye kaldır, ve daha sonra tekrar yere koy. Bunu da 12 kere tekrarla.
Şimdi sağ ayaını sandalyeye kaldır, sonra yere indir. Hemen sol ayağını sandalyeye kaldır ve yine indir. Bunu da her ayak için 8 kere, yani toplam 16 kere, tekrarla.

Bel üzerinde yat. Dizlerini 90 derece bük. Ayaklarıyla yere bas. Kalçanı kaldır. Belin, kalçan ve üst bacakların arka kısmı bir çizgide olacak. Bu vaziyette 20 saniye kal. Sonra kalçanı yere indir. 20 saniyede yerde kaldıktan sonra kalçanı tekrar kaldır. Bunu 3 kere tekrarla.

Göbek üzerinde yat. Şınav duruma gir. Bir şınav çek. En üst pozisyonda, yani dirseklerin tam düz olunca, sağ kolunu sağ tarafa doğru kaldır. Bakışların sağ kolunu takip etsin. Bunun için göbek tarafından itibaren tüm vücutun hafifçe sağa dönmeli. Elini tekrar yere koy ve şınavu bitir.
Şimdi aynısı sol kolunla yap. Toplam 10 şınav çek, yani her taraf ile 5 kere.

Bu jimnastikten sonra ısınmış olacaksın ve ağırlıklarla antrenmanıyla başlayabilirsin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder